Top General Knowledge Questions For Govt.Jobs (UPDATED)

SET-4 


What was the first high-end web browser?

Mosac {which was released in 1993}

When life insurance was started in INDIA ?

1956

What is the full form of. NATO

North Atlantic Treaty Organization

The Western Ghats of Maharashtra are known by this name.

Sahyadrias

Who made the Taj Mahal Tajmahal

Ustad Isa

What is the full form of STD ?

Subscriber trunk dialing

Which day is celebrated on Youth Day

Twelve January 12 January

 "Air cargo complex" is located in which district of Rajasthan.

Jaipur.

 India is the first foundation of which is Valley.

Tombali

Who is the author of the book "Midnight Kids" Book

Salman Rushdie .

P. H.P. has been developed by ??

Remus Lardorf

Which country is the world's largest producer of coffee in the world .

Brazil

What is the full form of GAAR ?

General Anti Avoidance Rules

Who is the author of the famous book "We the People" ?

Nani Palkhivala

In which year Kiran Bedi was awarded a medal for her government service.

1994

What is the name of the capital of Arunachal Pradesh ?

Itanagar

Which is the most spoken language in the world.

Mandarin

Jammu is situated on the banks of which river.

Tawi

What is the full form of I.C.A.O ?

International Civil Aviation Organization

 Novel "Chinaman" has been written by ?

Shehan koAatilka

Which is India's Largest Gallantry Award ?

Param Veer Chakra

Who had searched the logarithm table?

John Napler

What is HTTP full form?

HyperText Transmission Protocol

What is the study of xylology?

Dendrology

Shahnama was written by ?

Revival Firdawsi

Blue whale produces how much sound ?

188 decibels

Which mineral is used to make Plaster of Paris.

Gypsum

what is the name of concrete form of carbon?

Dry Ice.

Thomas Cup is related to which game?

Badminton

What was the first name of Electric Toothbrush?

Broxodent

What is the name of Rwanda's capital?

Kigali

B. C. Roy Award is given in the field.

Medicines.

Where is the headquarters of the International Atomic Energy Agency

Vienna {Australia}

Who is the author of Malti Madhav and Maha Viracharita?

Banabhatta

 Baku is the capital of which country?

 Azerbaijan

In which state of India is S. T is not a caste.

Haryana.

Which state is the largest exporter of tobacco?

Andhra Pradesh

Nagarjuna Sagar Dam, which is located in Andhra Pradesh, is on the river ??

Krishna

Which country is known as the name of "Rainbow Nation"?

South Africa

Who had discovered the piriodic table.

Dmitry Mandeleev

Who first calculated the Mount Everest?

 Radhanath Sikdar

Kiss African country was formerly known as "Abyssinia".

Ethiopia.

Which state of Australia was formerly known as "Van Damen's Land"?

Tasmania

Which Indian-born scientist had discovered optical fiber.

Narendra Singh Kapany

SET : 3 

Which river water is more than other rivers in the world.

Amazon River.


Which mixture produces BIOGAS ?

Methane hydrogen, CO2, hydrogen sulphide 


Which is China's most ancient dynasty? 

Shong 


 Who is the author of the Hindu Swaraj book? 

Mahatma Gandhi .


How many talents are there in the Ashok Chakra?

 24


 Who is the leading producer of uranium. 

Canada


The name of Rajeev Gandhi's father was ?

Feroze Gandhi 


Which is the biggest day of the year.

21st June.


The book "Mother" is written by which author. 

Maxim Gorky 


 Who made the round dome located in Bijapur ?

Mohammad Adil Khan


Who discovered the electronus 

J.J. Thomson


Who discovered the radium 

By Robert Pire and Madam Curie 


The first Indian to be named the World's Favorite Title. 

Rita Faria


Who was the first British Viceroy? 

Lord Kenning


Who first addressed Subhash Chandra Bose as "Netaji"? 

Adolf Hitler. 


What was the 100th mission of ISRO? 

Pslv-21 


When was the Bhopal gas tragedy?

 2 of December 3, 1984,


 Which gas was the cause of death in the Bhopal gas tragedy 

Methyl isocyanate


Which game is related to Mary Com? 

Boxing 


Which was the first bank established in India.

Bank of India


Which animal was first sent to space and what was his name. 

 Laika {Dog} who did the same thing as Sputnik-II


Which Indian prison has been declared a National Heritage Site ?

Endangered prison.


 What is the full form of EPZ?

Export Processing Zone


Who was the last emperor of Bahmani empire? 

Kaleem Ullah Shah.


When was the Asia Pacific Economic Corporation established?

1989


On which day is the ozone day celebrated? 

September 16


SET : 2

1. The census in India is done after a gap of every

Ans : 10 yrs.

  2. Insurance service perovided by various banks is commonly known as 

Ans : Bancassurance 

  3. National Sample Survey Organisation {NSSO} was established in? 

Ans : 1950 

  4. What is the full form of FCCBs? 

Ans : Foreign Currency Convertible bonds

  5. Which state stands first in the length of roads in the country? 

Ans : Maharashtra 

  6. When was Focus Market Scheme introduced? 

Ans : 2006-07

  7. What is the full form of 'NBFC' as used in the financial sector? 

Ans : New Banking and Finance Corporation

  8. The central banking functions in India are performed by the? 

Ans : Reserve Bank of India

  9. Which among the following body promoted securities Trading Corporation of India Limited {STCI} jointly with the Public sector Banks? 

Ans : Reserve bank Of India

  10. Gilt-edged market means 

Ans : market of government securities

  11. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India? 

Ans : Telecommunication

  12. Devaluation of a currency means 

Ans : Reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies

  13. The chairman of the 14th Finance Commission is 

Ans : Y.V. Reddy

  14. When there is an inflationary trend in the economy what would be trend in the pricing of the Bank products? 

Ans : Increasing trend

15. Decimal coinage was introduced in India in the year 

Ans : 1957

  16. Recently, government approved levying of Rs 650 crore penalty, on which of the following telecommunication company for violating roaming norms? 

Ans : Bharati Airtel

  17. The Tenth Plan period was from 

Ans : 2002?2007

  18. National Rural Development Institute is situated at 

Ans : Hyderabad

19. In commidity exchange in India, Index Futures are not permitted, as some of the provision of the FCRA do not allow the same. What is the full form of FCRA?

Ans : Foreign Contribution Regulation Act.

20. Who introduced cooperative society in India?

Ans : Lord Curzon

21. Which Indian got Nobel Prize for Economics?

Ans : Amarthiya Sen

22. The Headquarter of RBI is in

Ans : Mumbai

23. National Income estimates in India is prepared by

C.S.O.{Central Statistics Office}

24. Dalal street is situated at

Ans : Mumbai

25. What is the full form of the term 'NPA' as used in banking environment?

Ans : Non-performing assets

26. On July 12, 1982, the ARDC was merged into

Ans : NABARD

27. The first wholly Indian Bank was set up in

Ans : 1894

28. Which of the following is the first Indian private company to sign an accord with Government of Myanmar for oil exploration in two offshore blocks in that country?

Ans : Essar Oil

29. Which among the following correctly defines the Net Interest Income {NII} for banks?

Ans : Difference between interest earned and interest paid

30. The former name of State Bank of India was

Ans : Imperial Bank of India

31. The value of Gold is determined in

Ans : London

32. Deficit financing means that the government borrows money from the

Ans :RBI

33. The Board of Industrial and Financial Reconstruction {BIFR} came into existence in

Ans : 1987

34. The currency notes are printed in

Ans : Nasik

35. The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in the hand and totals assets. This is called

Statutory Liquid Ratio {SLR}

36. Reserve Bank of India was nationalized in the year

Ans : 1949

37. How many banks were nationalized in 1969?

Ans : 14

38. In India, the first bank of limited liability manages by Indians and founded in 1881 was

Ans : Oudh Commercial Bank

39. Subsidies mean

Ans : payment made by the government to business enterprises, without buying any goods and services

40. In India, which one among the following formulates the fiscal policy?

Ans : Ministry of Finance

41. Paper currency first started in India in

Ans : 1542

42. The ARDC is now a branch of the

Ans : NABARD

43. Since 1983, the RBI's responsibility with respect to regional rural banks was transferred to

Ans : NABARD

44. MRTP Act was implemented in

Ans : 1970

45. Regional Rural Banks were established in

Ans : 1975

46. Consumer Protection Act {CORPA} was implemented in

Ans : 1987

49. Foreign currency which has a tendency of quick migration is called

Ans : Hot currency

50. Which institution is known as Soft loan window of World Bank?

Ans : IFC

51. The New Symbol of Indian Rupee is a blend of

Ans : Devanagiri Ra and Roman

52. Which is the most important source of income for Government of India?

Ans : Excise duty

53. In India, barter exchange is still in practice in

Ans : Calcutta

54. The planning Commission was reconstituted in

Ans : March 1950

55. The state which has the highest sugarcane production in India is

Uttar Pradesh

56. The currency Deutsche Mark belongs to

Germany

57. In which of the following the first Mutual funds in India were

Ans : 1964

58. Which of the following organization publishes the "World Investment Report" annually?

UNCTAD

59. Who declares the Credit Policy of India?

Ans : Reserve Bank of India

60. Bajaj Auto announced its tie-up with which bank to offer inventory finance to its dealers?

Ans : State Bank ofIndia


SET 1 :

1. When did Reserve Bank of India {RBI} formed?

Answer: 1935 april 1

2. When did Reserve Bank of India {RBI} Nationalised ?
Answer: 1949

3. Where was the first Headquarters of Reserve Bank of India {RBI} ?
Answer: Kolkata

4. When did the Headquarters of Reserve Bank of India {RBI} moved to Mumbai ?
Answer: 1937

5. Who was the First Reserve Bank of India {RBI} Governor ?
Answer: Sir Osborne Smith
RBI Governors List
Sir Osborne Smith {01-04-1935 to 30-06-1937}
Sir James Taylor {01-07-1937 to 17-02-1943}
Sir C D Deshmukh {11-08-1943 to 30-06-1949}
Sir Benegal Rama Rau {01-07-1949 to 14-01-1957}
K G Ambegaonkar {14-01-1957 to 28-02-1957}
H V R Iengar {01-03-1957 to 28-02-1962}
P C Bhattacharya {01-03-1962 to 30-06-1967}
L K Jha {01-07-1967 to 03-05-1970}
B N Adarkar {04-05-1970 to 15-06-1970}
S Jagannathan {16-06-1970 to 19-05-1975}
N C Sen Gupta {19-05-1975 to 19-08-1975}
K R Puri {20-08-1975 to 02-05-1977}
M Narasimham {02-05-1977 to 30-11-1977}
Dr. I G Patel {01-12-1977 to 15-09-1982}
Dr. Manmohan Singh {16-09-1982 to 14-01-1985}
A Ghosh {15-01-1985 to 04-02-1985}
R N Malhotra {04-02-1985 to 22-12-1990}
S Venkitaramanan{22-12-1990 to 21-12-1992}
Dr. C Rangarajan {22-12-1992 to 21-11-1997}
Dr. Bimal Jalan {22-11-1997 to 06-09-2003}
Dr. Y V Reddy {06-09-2003 to 05-09-2008}
Dr. D. Subbarao {05-09-2008 to date}

6. Who was the first Indian RBI Governor ?
Answer: C.D.Deshmukh

7. Which Commission recommended the formation of Reserve Bank of India {RBI} ?
Answer: Hilton Young Commission {Royal commission}

8. Which is the central bank in India ?
Answer: RBI

9. Which bank is known as Banker's Bank ?
Answer: Reserve Bank of India {RBI}

10. Who is the present Governor of RBI ?
Answer: Dr. Raghuram Rajan

11. Who introduced the Banking Ombudsman Scheme ?
Answer: Reserve Bank of India

12. What's the purpose of demat account ?
Demat account is a safe and convenient means of holding securities just like a bank account is for funds. Today, practically 99.9% settlement {of shares} takes place on demat mode only. Thus, it is advisable to have a Beneficiary Owner {BO} account to trade at the exchanges.

13. How does the Reserve Bank estimate the demand for banknotes?
The Reserve Bank estimates the demand for banknotes on the basis of the growth rate of the economy, the replacement demand and reserve stock requirements by using statistical models/techniques.


14. What is CRR?
Cash reserve Ratio {CRR} is the amount of funds that the banks have to keep with the RBI. If the central bank decides to increase the CRR, the available amount with the banks comes down. The RBI uses the CRR to drain out excessive money from the system. Scheduled banks are required to maintain with the RBI an average cash balance, the amount of which shall not be less than 4% of the total of the Net Demand and Time Liabilities {NDTL}, on a fortnightly basis.

15. What is Reverse Repo rate?
Reverse Repo rate is the rate at which the RBI borrows money from commercial banks. Banks are always happy to lend money to the RBI since their money are in safe hands with a good interest. An increase in reverse repo rate can prompt banks to park more funds with the RBI to earn higher returns on idle cash. It is also a tool which can be used by the RBI to drain excess money out of the banking system.

16. What is a Repo Rate?
The rate at which the RBI lends money to commercial banks is called repo rate. It is an instrument of monetary policy. Whenever banks have any shortage of funds they can borrow from the RBI. A reduction in the repo rate helps banks get money at a cheaper rate and vice versa. The repo rate in India is similar to the discount rate in the US.

17. What is SLR Rate?
Statutory liquidity ratio refers to the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or govt. approved securities before providing credit to the customers. Here by approved securities we mean, bond and shares of different companies. Statutory Liquidity Ratio is determined and maintained by the Reserve Bank of India in order to control the expansion of bank credit. It is determined as percentage of total demand and time liabilities.

18. What is a white-label ATM?
Most automated teller machines {ATMs}, or machines that dispense cash, are owned by banks. But ones that are owned and operated by non-banking companies are called while-label ATMs {WLAs}. They function just the same way as any other bank-run ATM.
Tata Communications Payment Solutions Ltd. {TCPSL}, a subsidiary of Tata Communications on June 2013, rolled out the first-ever white label Automated Teller Machines {ATMs} network under the brand Indicash.

19. Which state in India is the major producer of mulberry silk?
Ans : Karnataka

20. Which one of the following Indian states leads in the production of rubber ?
Ans : Kerala

21. Nagda is well known as a centre of production of—
Ans : Viscose staple fibre

22. In which state is the hydel power project Nathpa Jhakari located ? 
Ans : Himachal Pradesh

23. Where is the college of defence management Located ?
Ans : Secunderabad

24. Highest production of coffee in India ?
Ans : Karnataka

25. Which state of India has the highest population density ?
Ans : West Bengal

26. Who is known as "Father of white Revolution" in India ?
Ans : V. Kurien

27. Which state in country has the largest number of districts ?
Ans : Uttar Pradesh

28. What is the name of the major base of Indian Navy at Karwar ?
Ans : INS Kadamba

29. What is the median age {approximate} of the Indian population ?
Ans : 32 years

30. Which is the largest electricity producing state in India ?
Ans : Maharashtra

31. Which state is the largest producer of Tobacco ?
Ans : Andhra Pradesh

32. Which state is the first largest Producer of rice ?
Ans : West Bengal

33. Which Indian state is the largest producer of Hydro electricity ?
Answer: Andhra Pradesh




0 ratings









Comments

Author

MAGK

MAGK

No Bio Available


1 followers

Credits

Banking Questions

Stats

Published
69 days ago
event
Page Views last 24h
0
av_timer
Total Page Views
1K
assessment
Revenue
attach_money1.621
monetization_on

Advertisement

Related Posts
Indian Railways announces 20,000 additional jobs

Indian Railways announces 20,000 additional jobs

News
294 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Condominium Valet Service & Hotel Valet Service Miami

Condominium Valet Service & Hotel Valet Service Miami

News
10 views
star_border star_border star_border star_border star_border
UPDATED UPSC PATTERN/IAS EXAM SYLLABUS of PRELIMS and MAINS

UPDATED UPSC PATTERN/IAS EXAM SYLLABUS of PRELIMS and MAINS

News
15 views
star_border star_border star_border star_border star_border

Advertisement

Like us on FB!

More Posts

Aluminum Railings Toronto

Aluminum Railings Toronto

Finance and Business
1 views
star_border star_border star_border star_border star_border

Quotes
7 views
star star star star star
2.0 Official full jukebox -Telugu

2.0 Official full jukebox -Telugu

Music
26 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Baby to Granny in one GIF

Baby to Granny in one GIF

GIF
48 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Nokia 9 with Quad HD Display & Snapdragon 835 SoC Spotted on

Nokia 9 with Quad HD Display & Snapdragon 835 SoC Spotted on

Science and Technology
9 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Spoiling plans! :\

Spoiling plans! :\

Miscellaneous
22 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Do you think you have the worst job?

Do you think you have the worst job?

Funny
23 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Anupama Parameswaran Latest HD Pics - For Anupama Fans

Anupama Parameswaran Latest HD Pics - For Anupama Fans

Celebrity
98 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Who want's a massage...  i DO!!!

Who want's a massage... i DO!!!

Animals
31 views
star star star star star_border
I'm sad , the dog told me he was cuter...

I'm sad , the dog told me he was cuter...

Animals
38 views
star star star star_border star_border
My not so bad story :P

My not so bad story :P

My Story
12 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Did someone say Monday ??

Did someone say Monday ??

Animals
43 views
star star star_border star_border star_border
more drinks, less problems

more drinks, less problems

Food
10 views
star_border star_border star_border star_border star_border
आपकी शादी कब होगी

आपकी शादी कब होगी

Pic
9 views
star_border star_border star_border star_border star_border
20 Inventions We Shouldn't Live Without

20 Inventions We Shouldn't Live Without

Experimental
26 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Tom Cruise...Lol

Tom Cruise...Lol

Celebrity
24 views
star_border star_border star_border star_border star_border

Jokes
26 views
star_border star_border star_border star_border star_border
ХЭН ТАНЫГ ЭНЭ ӨВӨЛ АЯЛАЛААР ДАГУУЛЖ ЯВАХ ВЭ ?

ХЭН ТАНЫГ ЭНЭ ӨВӨЛ АЯЛАЛААР ДАГУУЛЖ ЯВАХ ВЭ ?

Pic
60 views
star_border star_border star_border star_border star_border
Random Post